TEATER CAFEEN VIBY SJÆLLAND

 

                                                          TEATER CAFEEN                   

Historiske data

 

Modelteater / Papirteater / Dukketeater, kært barn har mange navne, alt startede i 1880 her begynde Sten trykker Alfred Jacobsen at udgive et proscenium med det Kongelige teater som forbillede, samtidig udgav han hele forestillinger med dekorationer og ikke mindst teksthæfter, en hel forestilling.

Han var samtidig med udgiver af færdige forestillinger var han også dags aktuel, de forestillinger som gik på Casino, blev til forestillinger hos ham. Han opdagede tidligt, at hans udgivelser ikke kun var til børn, men også den voksende del af familien var optaget af hans forestillinger.

Det spændende ved denne hobby, som har være en del af den Danske kultur i over mere end 200 år, havde ikke blot en teateroplevelse for familien, men den havde så mange delopgaver så hele familien kunne være med.

Udover at sætte en forestilling op var der en del opgaver der skulle løses først: arkene skulle opklæbes, tørres og senere udskæres. Der skulle bygge dele på teatret, her var der brug for en der kunne lide at arbejde med træ, der skulle laves belysning, i starten var det stearin lys og senere var der brug for el belysning.

Familien kunne også selv skrive en forestilling, tegne dekorationer og figurer, disse ting skulle tilpasses så de passede til den tidsperiode som forestillingen skal handle om.

Kort sagt hele familien blev aktiveret og dette har ikke ændret sig i gennem de mere end 200 år, hvor denne hobby har været en kulturdel i da Danske familier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Teater Cafeen

Formål

 

 

Formålet med Cafeen er ud over at give tilskueren en forestilling og en kulturel oplevelse, skal den også henlede gæsternes opmærksomhed på hvilken muligheder der er i en hobby som Modelteater-

Aften ledes med en kort historisk overblik over Alfred Jacobsen og han arbejde for Modelteatret.

Herefter vil der blive en indledning om hvad aftens forestilling er, hvem der har skrevet den og hvor den har været opført.

Der vil blive opført klassiske forestillinger af både danske som udenlandske forfattere. Her vil også blive forestilling som musical og opera.

 

Vi søger om støtte til projektet, dels til informationsmateriale og til dækning af udgifter til både danske som udenlandske teatre, som skal vise deres forestillinger i Teater Cafeen.

I 2017 har vi arrangeret en International Modelteater Festival, med gæste forestillinger fra; Holland, England samt Tyskland. Der var 2 danske teatergrupper med deres forestillinger.

Forestillingerne spillede lørdag fra kl. 11 til kl. 21.30 om søndagen spillede de fra kl. 9.30 til kl. 13.

Der kan maksimum være 15 tilskuer og et enkelt teater spille en mindre størrelse og her var der kun plads til 9 tilskuer.

I alt var der over 400 gæster til forestillingerne.

Her var også en udstilling med Alfred Jacobsen dekorationer/figurer, som særtryk med enkle udgivelser af nyere dato-

I 1941 startede Aller (Familie Journalen) udgivelse af et teater med flere forestillinger.