De Nationale Forfatter

De nationale komedier

Yderligere blev der af Alfred Jacobsen udgivet nogle modelteaterforestillinger, til hvilke danske forfattere og dramatikere oprindelig havde medvirket, men det kan være vanskeligt at påvise, om visse af enakterne er plagiater og større omarbejdelser af nu helt ukendte forestillinger fra det virkelige teater.

FYRET VED VESTERHAVET blev skrevet af Adolf Recke og opført første gang på Folketeatret i 1861. Alfred Jacobsen udgav komedien i 1891 som FYRET PÅ FØHR.

Denne titel blev senere ændret til FYRET VED VESTERHAVET. Formenlig kunne Alfred Jacobsen ikke lide det tyske navn ”Føhr”, der som bekendt overgik til Preussen efter krigen i 1864.

DEN LILLE HORNBLÆSER er baseret på ”Landsolddaten”, der havde premiere på Dagmar-teatret i 1886 og så sent som10 år senere på Casino. Bag dette arbejde stod G. Bentzonich, Carl Møller og Vilhem Østergaard.

Komedien blev udgivet af Alfred Jacobsen i 1905.

Hvis man laver en ”scoreliste” over danske forfatters bidrag til modelteatret, skal det glemmes, at ingen af direkte er møntet på modelteatret. Dog finder vi ude på sidelinien til gengæld Walther Chrismas, der ikke ligefrem lyser op som en stor litterær stjerne, men som med henholdsvis PEDER MOST (både i Familie Journalen og Pegasus) og MILLIONÆR-DRENGEN faktisk har bidraget til to arbejder til det danske modelteater.

 

H. C. Andersen: 9 arbejder

Carl Etlar: 3 arbejder

Walther Chrismas: 2 arbejder

J.L. Heiberg: 2 arbejder

L.B. S. Ingemann 2 arbejder

Ludvig Holberg: 2 arbejder

Erik Bøgh: 1 ardejde

Holger Drachmann: 1 arbejde

Adam Oehlensschager: 1 arbejde

Thomas Overskov 1 arbejde

J.C. Hostrup: 1 arbejde

Carl Møller m.fl.: 1 arbejde

Adolf Recke m.fl.: 1 arbejde

 

Kilde: OLDFUX Nr. 1. 2014

Modelteater & Teaterhistorie

Se nærmere: www.oldfux.dk